Wat is het doel van lekdetectie

Lekdetectie stelt ons in staat om onzichtbare problemen in huis op te sporen zonder dat er grote ingrepen of sloopwerk nodig zijn. Het lokaliseren van lekkages in gebouwen, zowel residentieel als zakelijk, draagt bij aan het behoud van de panden. Bij lekdetectie wordt er gebruik gemaakt van geavanceerde technieken en methodes om de oorsprong van water- of vochtlekkages precies vast te stellen zonder onnodige schade te veroorzaken.

Hoe werkt lekdetectie in de praktische toepassing?

Een bekende manier van detectie is thermografie. Dit betekent dat warmtebeeldcamera's worden gebruikt om verschillen in temperaturen op oppervlakken op te sporen. Bij lekkages kan water een ander temperatuurpatroon hebben dan het omliggende materiaal, wat leidt tot de precieze lokalisatie van de lekkage.

Het opsporen van lekkages in waterleidingen is nauw verbonden met het gebruik van geluid. Met behulp van gevoelige microfoons worden geluidsgolven opgevangen die ontstaan door waterstroming. Op deze manier is het mogelijk om zelfs de kleinste lekkages op te sporen door afwijkende geluidspatronen te beluisteren.

Endoscopie wordt gebruikt voor plekken met beperkte toegankelijkheid, zoals leidingen of holle ruimtes. Door middel van een flexibele buis met een camera aan het uiteinde worden beelden gemaakt van het interieur. Zo kunnen experts verborgen lekkages visueel waarnemen.

Het meten van vochtigheid in materialen wordt uitgevoerd met speciale apparatuur. Bij een abnormaal hoog vochtgehalte kan er sprake zijn van een lekkage, zelfs zonder zichtbare signalen. Dit kan bijdragen aan het voorkomen van schade in de toekomst.

Wat maakt het opsporen van lekkages zo belangrijk?

Als lekkages vroeg worden opgespoord, kunt u voorkomen dat water zich ophoopt en structurele schade veroorzaakt aan muren, plafonds en zelfs funderingen. Het minimaliseren van kosten van reparaties vindt plaats bij vroegtijdige detectie. Door grootschalige sloopwerkzaamheden te voorkomen, kunnen specifieke interventies op de locatie van de lekkage worden gepland.

Lekkages kunnen resulteren in schimmelvorming, wat de gezondheid kan schaden. Door lekkages snel te detecteren en aan te pakken, behoud je een gezonde leefomgeving. Met verschillende technologieën wordt lekkage detectie toegepast, wat een waardevolle dienst is die lekkages lokaliseert zonder onnodige schade aan uw huis.

Snel een medewerker spreken? Bel 072 879 6025

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Lekkages voorkomen
> Hoe spoor je zelf een waterlekkage in huis op
> De meest voorkomende huislekkages